Inter ni dirite 1/2009


N-ro 1/2009
21a jaro (2a periodo)
Redaktis Matias Jentoft
Enpaĝigis Judith P. Abrahamsen

Hei kjære unge ­esperantister,
saluton karaj junaj esperantistoj!

Vi ser at ideen om esperanto som globalt og internasjonalt kommunikasjonspråk når nye høyder nå i internettets tidsalder. Esperanto har allerede blitt et av de største språkene på den brukerstyrte encyklopedien wikipedia.org, og nå gir også www.facebook.com oss muligheten til å velge esperanto som menyspråk.

Esperanto gir klodens befolkning muligheten til å spre informasjon og meninger med et nøytralt språklig utgangspunkt!

Leif Arne har vært på Den siste Internacia Seminario, og han forteller litt om dette i dette nummeret av Inter ni Dirite.

– Matias =)

Facebook en Esperanto!

«Facebook», aŭ Visaĝlibro, estas reto en la Interreto kiu disvastiĝis rapide en la tuta mondo pasintjare. En «Facebook» vi povas kunhavigi fotojn kaj ekkontakti malnovajn kaj novajn amikojn. Nun vi povas havi la menuojn en «Facebook» ankaû en la Esperanta lingvo. Se vi jam estas membro de «Facebook», kaj deziras havi Esperanton kiel la lingvon de menuoj, vi nur povas klaki sur «agordi konton/innstillinger» – lingvo/språk kaj elekti Esperanton! Se vi volas aliĝi, iru al www.facebook.com.

Facebook på Esperanto!

«Facebook», eller Fjesbok, er et nettsamfunn som har spredd seg over absolutt hele verden med enorm fart de siste årene. Her kan man dele bilder og holde kontakten med både nære og fjerne venner. Nå kan man få menyene på «Facebook» også på esperanto. Hvis du allerede er medlem, og ønsker esperanto som menyspråk, er det bare å gå inn på «innstillinger» – språk, og velge esperanto! Hvis du er interessert i å registrere deg, er det bare å gå inn på www.facebook.com.


© Øverli. distr. strandoverli@yahoo.com La Pondusarĥivo

N-ro 14

Den siste Internacia Seminario

Eg var med på den siste Internacia Seminario i Tyskland ved nyåret. Det var kjempemoro! I år var temaet «Katastrofoj», og det var mykje program om klimaendringar, krigar og verds­økonomi. Surrealistisk nok byrja katastrofe­leiren to dagar føre Israels invasjon av Gaza – men på grunn av «leirbobla» visste få om det der og då.


Fotis Einar Faanes. Creative Commons license

Sjølv fekk eg òg mykje ut av å møta gamle vener og læra meg å dansa salsa og cha-cha-cha. Eg lærte òg at esperanto­utgåva av spelet Mafia heiter «Homlupo» (Varulv), og brukte deler av siste natta til det. Same natta vart det òg høve til improvisasjon på piano og fløyte i den tradisjonelle «Gufujo», rommet der alt kan skje.

Nyårets leir er den siste fordi GEJ i Tyskland og PEJ i Polen har slått saman Internacia Seminario og Ago-semajno til JES – Junulara esperanto-semajno. Neste nyår vil altså den fyrste JES finna stad i Zakopane, som mange kjenner på grunn av skihopp, men som andre kjenner på grunn av IJK (den store, årlege sumarleiren) i 2006.

For nordmenner er det like langt til Polen som til Tyskland. Men vi ventar at JES vil ha kring 400 deltakarar, og det er jo mesta like stort som IJK.

Men tilbake til IS. Om du lurar på korleis det var, kan du sjå denne filmen, som er laga av iren Ben Lewis, eller Benio Leviso som han kallar seg. Han er med i filmen òg, han spelar homsen Eduardo i Jerry Springer-showet. Berre søk på «Internacia Seminario Germanio» på www.youtube.com.

Venonta IND

La venonta Inter ni dirite havas lim­daton la 7an de marto.
Sendu vian kontribuaĵon al: nje @ esperanto.no

— Fino de Inter Ni Dirite

Norsk |

INTER NI DIRITE
– nettutgaven/la reta versio

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004