Rekordoppslutning om esperantokurs på nettet

Oct 17, 2016

Det engelskbaserte internettkurset i esperanto, lansert i mai i fjor, har vist seg å være svært populært, og har nå over 600 000 registrerte deltakere. Denne suksessen har kommet helt overraskende både på Duolingo-administrasjonen og kursforfatterne. Den kan skyldes at kurset er fullt ut interaktivt, med mange morsomme oppgaver der man velger riktig svar mellom flere alternativer med enkle museklikk, og samler opp poeng. Kurset følger likevel ikke den direkte metoden, bygget bare på bruk av bilder, men man lærer ved å oversette mellom esperanto og engelsk.

Du finne kurset på duolingo.com.

Man vet ikke hvor mange av de 600 000 som fullfører hvor mange leksjoner, men hver dag er det ca. 30 som blir ferdig med hele kurset.

De fleste deltakerne er ikke overraskende nordamerikanere – 40% av dem i USA. Det er også nettopp lansert et kurs i esperanto for spansktalende. Det tar sikte på Mellom- og Sør-Amerikanere og har ca. 5 000 påmeldte.

Initiativtaker og leder for det engelske kurset er amerikaneren Chuck Smith (37), som nå bor i Berlin. Han startet i sin tid esperanto-seksjonen av Wikipedia. Etter planen hans vil det komme ett nytt esperantokurs hvert år fremover, basert på russisk, portugisisk, kinesisk, fransk og tysk. Men dessverre ikke på skandinavisk, altså. Men kurs på norsk bokmål – og over tredve andre språk – finner du på et annet populært nettsted: lernu.net.

For å hjelpe folk som har fulgt kurset med å komme i gang med å praktisere språket, har nettstedet edukado.net lansert prosjektet «Ekparolu!» (‘Begynn å snakke’), der «tanter» og «onkler» (eksperter) prater på esperanto på Skype med «nevøer» og «nieser» (kursdeltakere fra Duolingo).

[DD]

Norsk | Esperanto
Rekordoppslutning om esperantokurs på nettet