Verdenskongress med 1200 deltakere

Sep 16, 2016

Årets verdenskongress fant sted i Nitra i Slovakia i sommer. Det var over 1200 deltakere fra 60 land, blant dem 14 fra Norge.

I en hel uke foregikk alt på esperanto. Viktige innslag var arbeids- og informasjonsmøter for forskjellige komiteer og for de mange internasjonale fag- og interesseorganisasjoner, f.eks. lærere, jurister, jernbanefolk og både store og små trossamfunn (samt ateister).  Årets tema var «sosial rettferdighet – språklig rettferdighet».

Også i år var det et rikt kulturprogram, med forelesninger, konserter, teaterforestillinger og filmvisninger, og på kongressens Internasjonale Universitet var det en rekke populærvitenskapelige forelesninger, for eksempel en med tittelen "Nye tekniske utviklinger gjør det mulig å avbilde prosesser på atom- og subatom-nivå". Selvfølgelig ble den, som alle de andre, holdt på esperanto.

Parallelt med hovedkongressen arrangeres det også en minikongress for barn, hvor ungene til deltakerne – mange av dem «innfødt» esperantotalende – kan være sammen og leke på esperanto.

Neste år skal kongressen holdes i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Det er relativt sterk interesse for esperanto i Øst-Asia. Det arrangeres regionale ungdomskongresser mellom land som historisk har vært i krig medd hverandre.

Bilde: Slottet i Nitra. Beskjært bilde av original. Foto: Maria (CC BY-ND 2.0)

[DD]

Norsk | Esperanto
Verdenskongress med 1200 deltakere