Gjensidig forståelse – et steg mot en fredeligere verden

sep. 24, 2024

Felles språk løser ikke alle problemer, men gjensidig forståelse kan bidra til å dempe konflikter og svekke fiendebilder.

 I anledning FNs internasjonale fredsdag 21. september og Europarådets europeiske språkdag 26. september går esperanto-verdensforbundet UEA og det europeiske forbundet EEU sammen for mer oppmerksomhet rundt den ofte oversette språklige siden av etniske og mellomstatlige konflikter.

Språk kan være både maktmiddel og identitetsmarkør, et middel for den sterkeste for å underlegge seg andre og påtvinge sitt verdensbilde. Men også der konflikten ikke er åpen, gir bruken av «den sterkestes» språk en urettferdig fordel, mener de to esperantoforbundene.

Et felles, nøytralt språk som esperanto kan være en «bro av ord», hvor folk kan møtes på mer likeverdig grunn. Esperanto i seg selv skaper selvsagt ikke fred alene. Men bruken av et slikt språk kan være et steg i retning av en mer sivilisert verden, en verden der makten alene ikke rår og alle menneskers rettigheter blir respektert, slår de to forbundene fast i en pressemelding, og oppfordrer samtidig til nasjonale og lokale markeringer i Uken for språk og fred 21. til 26. september.

Plakat for den internasjonale fredsdagen/Europeiske språkdagen

Norsk | Esperanto
Gjensidig forståelse – et steg mot en fredeligere verden